Es reactiva la Plataforma en defensa de l’ensenyament públic en la Marina Baixa amb l’objectiu de fer front a les retallades del govern valencià
El conjunt de Plataformes de les Comarques del Sud fan una trobada el dijous 25 en L’Alfàs del Pi per coordinar accions en els pròxims mesos contra la nova llei educativa
Les retallades a l'ensenyament públic han tornat amb el govern del PP i VOX. Han sigut impugnats els acords aconseguits pels sindicats amb el govern del Botànic per augmentar les places docents i reduir les ràtios, però la justícia davant d'un recurs de dos sindicats ha desestimat cautelarment aquesta decisió. Han cancel·lat els plans de creació i renovació de centres educatius. Al País Valencià es torna a reduir el finançament de l'ensenyament públic per a afavorir la privada concertada, però a més es prenen mesures que contribueixen a la segregació de l'alumnat i a qüestionar l'ensenyament i ús del valencià, que estava establerta per l'Estatut d'Autonomia i la Llei d'ús del Valencià.
Davant aquest atac a l’escola pública, les Plataformes en defensa de l'ensenyament públic també s'han tornat a mobilitzar. Després d’un inici de curs caòtic i front a la mal anomenada “llei de la llibertat educativa”, la primavera valenciana va renàixer amb una vaga de tota la comunitat educativa en el mes de maig, convocada per la Plataforma en defensa de l’ensenyament públic del País Valèncià, amb el suport de les AMPES, els sindicats dels treballadors i treballadores, de l’alumnat i entitats socials com Escola Valenciana, entre d’altres. I aquest curs ha començat de nou sense normalitat, tant per la retallada del professorat i falta de l’adjudicació de totes les necessitats, com dels desviaments a l’escola privada concertada en infantil, la pèrdua de places de Formació Professional, entre d’altres.
En la Marina Baixa, que arrossega mancances en les infraestructures educatives en varies localitats, que pateix retallades que afecten a les famílies i als estudiants com el servei de transport i l’augment de les ràtios, que ha perdut professorat en tots els centres, inclosa l’Escola Oficial d’Idiomes, i que no té l’oferta necessària de places de Formació Professional, també s’ha decidit reactivar la Plataforma de la Marina Baixa. Cal recordar que va ser precisament en aquesta comarca on va iniciar-se part de les lluites contra el model privatitzador i de repressió davant nefastes propostes com allò de la “Ciutadania en anglès” allà per 2008.
En aquest sentit, es va convocar una primera assemblea en l'IES Beatriu Fajardo el passat dijous 19 de setembre de 2024, amb la presència de professorat i representants sindicals de diverses localitats com Altea, La Vila Joiosa, La Nucia, L’Alfàs del Pi i Benidorm. Allí es va parlar de l'inici de curs i les diferents problemàtiques detectades, algunes d’elles amb necessitats urgents i altres amb molt de temps sense atendre per part de l’Administració. Hi ha centres a la comarca on no tan sols falten places de personal no docent, sinó que tampoc s’han cobert les baixes existents. A modo d’exemple, l'IES l'Arabí de l'Alfàs del Pi va començar amb una concentració de la comunitat educativa a les portes dels centres, ja que després d'anys de demanar l'augment de personal no docent, d'un conserge i una administrativa més, no es cobreix la baixa de l'única administrativa que ha d'atendre a més de 100 docents i 1000 alumnes. Aquesta situació de falta de personal també es produeix a altres centres com el IES Mediterrània, on falta al menys conserge. A més a més, els efectes del “districte únic” i el procés de segregació que comporta, es fan notar a les localitats on hi ha privada concertada com és el cas de Callosa d'en Sarrià.
D’altra banda, l'ensenyament en valencià i l'adquisició de la competència lingüística de les dues llengües oficials es pot veure seriosament amenaçada amb la nova “llei de la llibertat educativa”, proposada per VOX i arreplegada pel PP. La suposada llibertat d'elecció no és més que un atac frontal a l'ensenyament i ús del València.
A l'assemblea es va proposar, per una banda, iniciar un cicle de xerrades en les localitats de la nostra comarca per informar dels nous atacs a l'ensenyament públic i en valencià, a partir del 9 d'octubre i, per altra banda, fer una crida a la societat en general i a la comunitat educativa en particular a reactivar-se en defensa de l’escola pública, així com organitzar i participar en la pròxima reunió de Plataformes en defensa de l'ensenyament públic a escala provincial que es realitzarà el dia 25 de setembre a les 18:00h a la casa de la Cultura de l'Alfàs del Pi.
miércoles, 18 de septiembre de 2024
Assemblea Plataforma Defensa Ensenyament Marina Baixa
Les retallades a l'ensenyament públic han tornat amb el govern del PP i VOX. Han sigut impugnats els acords aconseguits pels sindicats amb el govern del Botànic per augmentar les places docents i reduir les ràtios. Han cancel·lat els plans de creació i renovació de centres educatius. Al País Valencià es torna a reduir el finançament de l'ensenyament públic per a afavorir la privada concertada, però a més es prenen mesures que contribueixen a la segregació de l'alumnat i a qüestionar l'ensenyament i ús del valencià.